احکام شرعی - احکام بعد از مرگ/ - احکام غسل و کفن و نماز و دفن میت/ - احکام دفن - تطابق با فتوای آیت الله العظمی مکارم

613 - واجب است میت را طوری در زمین دفن کنند که بوی او بیرون نیاید ودرندگان هم ( به او دسترسي پيدا نكنند. و اگر ترس آن باشد كه جانور به جسد آسيب رساند، بايد قبر را با آجر و مانند آن محكم كنند.) نتوانند بدنش را بیرون آورند. و در صورتی که ترس درنده ونزدیک شدن انسانی که از بوی میت اذیت شود در بین نباشد، اقوی کفایت تنهاعنوان دفن در زمین است ، اگر چه احتیاط مستحب آن است که گودی قبر به همان اندازه مذکور در بالا باشد. و اگر ترس آن باشد که جانور، بدن او را بیرون آورد،باید قبر را با آجر و مانند آن محکم کنند.

614 - اگر دفن میت در زمین ممکن نباشد، ( واجب است بجاي دفن او را در بنا، يا تابوتي بگذارند و اطراف آن راببندند.) می توانند به جای دفن او را در بنایا تابوت بگذارند.

615 - میت را باید در قبر به پهلوی راست طوری بخوابانند که جلوی بدن او رو به قبله باشد.

616 - اگر کسی در کشتی بمیرد، چنانچه جسد او فاسد نمی شود و بودن او در کشتی مانعی ندارد، باید صبر کنند تا به خشکی برسند و او را در زمین دفن کنند، و گرنه باید در کشتی غسلش بدهند و حنوط و کفن کنند و پس از خواندن نماز میت ( او را در چيزي كه حيوانات آبي نتوانند به بدن او دست يابند بگذارند ودر آن را محكم كنند و به دريا بيندازند. و اگر اين هم ممكن نشود، چيز سنگيني به پايش ببندند و به دريا بيفكنند. و واجب است او را تا ممكن است در جايي بيندازند كه فورا طعمه حيوانات دريا نشود.) چیزسنگینی به پایش ببندند و به دریا بیندازند، یا او را در خمره بگذارند و درش راببندند و به دریا بیندازند. و اگر ممکن است باید او را در جایی بیندازند که فورا طعمه حیوانات نشود.

617 - اگر بترسند که دشمن قبر میت را بشکافد و بدن او را بیرون آورد و گوش یا بینی یا اعضای دیگر او را ببرد، چنانچه ممکن باشد باید به طوری که در مسأله پیش گفته شد، او را به دریا بیندازند.

618 - مخارج انداختن در دریا و مخارج محکم کردن قبر میت را در صورتی که لازم باشد باید از اصل مال میت بردارند.

619 - اگر زن کافره بمیرد و بچه در شکم او مرده باشد، چنانچه پدر بچه مسلمان باشد، باید زن را در قبر به پهلوی چپ پشت به قبله بخوابانند که روی بچه به طرف قبله باشد. بلکه اگر هنوز روح هم به بدن او داخل نشده باشد، بنابراحتیاط واجب باید به همین دستور عمل کنند.

620 - دفن مسلمان در قبرستان کفار و دفن کافر در قبرستان مسلمانان ( بنابر احتياط...) جایزنیست .

621 - دفن مسلمان در جایی که بی احترامی به او باشد، مانند جایی که خاکروبه وکثافت می ریزند، جایز نیست .

622 - میت را نباید در جای غصبی دفن کنند، ( و همچنين در جايي كه براي دفن وقف نشده است ، مانند مساجد و مدارس ديني . مگر اينكه از اول جايي را براي دفن در نظر بگيرند و از وقف مستثني كنند.) و دفن کردن در جایی که برای غیر دفن کردن وقف شده و در مسجد اگر ضرر به مسلمانان باشد یا مزاحم نمازشان باشدجایز نیست ، بلکه اقوی آن است که اصلا در مسجد دفن نکنند. و در زمینی که مثل مسجدبرای غیر دفن کردن وقف شده ، جایز نیست .

623 - دفن میت در قبر مرده دیگر، ( در صورتي كه موجب نبش نشود يعني بدن مرده قبلي ظاهر نگردد، و زمين هم مباح يا وقف عام باشد، مانعي ندارد.) اگر موجب نبش شود، جایز نیست .

624 - چیزی که از میت جدا می شود، اگر چه مو و ناخن و دندانش باشد، ( بنابر احتياط واجب بايد با او دفن شود، ولي به صورتي كه موجب نبش نشود. اما دفن ناخن و دنداني كه در حال حيات از انسان جدا مي شود واجب نيست ، هرچند بهتر است .) بایدبا او دفن شود. و اگر موجب نبش شود، احتیاط آن است که جدا دفن شود. ودفن ناخن و دندانی که در حال زندگی از انسان جدا می شود، مستحب است .

625 - اگر کسی در چاه بمیرد و بیرون آوردنش ممکن نباشد، باید در چاه راببندند و همان چاه را قبر او قرار دهند. و در صورتی که چاه ، مال غیر باشد،باید به نحوی او را راضی کنند.

626 - اگر بچه در رحم مادر بمیرد و ماندنش در رحم برای مادر خطر داشته باشد،باید به آسانترین راه او را بیرون آورند. و چنانچه ناچار شوند که او را قطعه قطعه کنند، اشکال ندارد. ولی باید به وسیله شوهرش اگر اهل فن است ( او را بيرون بياورند. و اگر ممكن نيست ، زني كه اهل فن باشد...) یا زنی که اهل فن باشد او را بیرون بیاورند. و اگر ممکن نیست ، مرد محرمی که اهل فن باشد. و اگرآن هم ممکن نشود، مرد نامحرمی که اهل فن باشد بچه را بیرون بیاورد. ( پايان مسأله در رساله آيةالله مكارم شيرازي .) و درصورتی که آن هم پیدا نشود، کسی که اهل فن نباشد می تواند بچه را بیرون آورد.

627 - هرگاه مادر بمیرد و بچه در شکمش زنده باشد، ( بايد فورا بچه را به وسيله كساني كه در مسأله پيش اشاره شد، از هرطرفي كه سالم بيرون مي آيد، بيرون آورند و دوباره شكم او را بدوزند، و حتي الامكان بايد اين كار زير نظر اهل فن انجام گيرد. و اگر اهل فن نباشد، پهلوي چپ رامي شكافند و بچه را فورا بيرون مي آورند.) اگر چه امید زنده ماندن طفل را نداشته باشند، باید به وسیله کسانی که در مسأله پیش گفته شد ازهر طرفی که بچه سالم بیرون می آید، بچه را بیرون آورند و دوباره بدوزند. ولی اگر بین پهلوی چپ و راست در سالم بودن بچه فرقی نباشد، احتیاط واجب آن است که از پهلوی چپ بیرون آورند.

خدمات تلفن همراه
مراجعه: 191,788,077